Politie wil niet meer reageren op onbetrouwbare alarmsystemen

doorASGN Beveiligingstechniek

Politie wil niet meer reageren op onbetrouwbare alarmsystemen

Als de politie uitrukt voor een overvalalarm, gaat het in slechts 1 op de 1.000 gevallen om een echte overval. Wat betreft inbraakalarmen is de situatie niet veel beter. Daarom pleit de politie voor maatregelen en mogelijk aanpassing van wet- en regelgeving die bepaalt dat zij straks alleen nog hoeft te reageren op meldingen die dankzij kundige installateurs vrijwel altijd terecht zijn.

Nu reageert de politie meestal nog snel op alarm, maar dat zou in de nabije toekomst snel kunnen veranderen. “Ik roep beveiligingsinstallateurs op om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en betere kwaliteit te leveren”, zegt Jeroen Lemereis, voorzitter van de Stuurgroep Samenwerking Elektronische Beveiliging en Politie.

“Als een beveiligingsinstallateur ervoor zorgt dat meldingen betrouwbaar worden geverifieerd, kan zijn klant rekenen op politieopvolging met de hoogste prioriteit. In veel gevallen lukt het ons dan om de inbreker op heterdaad aan te houden.”

Succesvolle initiatieven als Live View bewijzen dat de politie grote waardering heeft voor particulieren en bedrijven die hun beveiliging goed voor elkaar hebben. Goede beveiliging wordt beloond met een snellere en effectievere reactie van de politie.

Bruikbare meldingen
Om onnodige inzet van politie terug te dringen ziet Lemereis graag scherpe afspraken en mogelijk een wettelijke verplichting komen om inbraak- en overvalmeldingen te verifiëren. “Het is van groot maatschappelijk belang dat beveiligingssystemen van hoge kwaliteit zijn. Dat houdt in dat ze betrouwbare en dus geverifieerde, maar ook bruikbare meldingen moeten geven. Hoe zorgvuldiger informatie wordt aangeleverd, des te effectiever kunnen wij optreden. Dat geldt ook voor camerabeelden. Als indringers niet te identificeren zijn, hebben wij er weinig aan. Net als bij elke ketting, bepaalt de zwakste schakel de sterkte van de veiligheidsketting. Het is mooi als die zwakste schakel vanzelf sterker wordt, maar anders pleiten wij toch voor wet- en regelgeving om dat voor elkaar te krijgen. Het liefst bereiken we dit doel echter door een betere samenwerking en daar staan wij helemaal open voor.”

Bron Beveiligingsnieuws

Wij kunnen u het beste advies geven om, ook in de toekomst, verzekerd te zijn van voor de politie bruikbare meldingen bij inbraak, brand en overvallen.

Over de auteur

ASGN Beveiligingstechniek administrator